Soorten trucks

Geplaatst op: 17-10

Trucks zijn verkrijgbaar in vele verschillende soorten en maten. Zo onderscheiden we drie soorten vrachtwagens:

  • lichte vrachtwagens. Deze trucks hebben een laadvermogen tot maximaal 3500 kilogram.
  • Middelzware vrachtwagens. Deze vrachtauto's hebben een laadvermogen tot maximaal 12000 kilogram.
  • Zware vrachtwagens. Deze trucks hebben een laadvermogen vanaf 12001 kilogram.


Wanneer je een vrachtwagen wilt berijden, is het noodzakelijk om in het bezit te zijn van een speciaal rijbewijs. Dit wordt het groot rijbewijs genoemd. Wanneer je het groot rijbewijs wilt halen is het van belang om eerst het personenauto rijbewijs te halen (B). Daarna kun je gaan voor het vrachtwagen rijbewijs (C) en eventueel nog de aanhanger (E).

Amerikaanse trucks

In Nederland hebben alle trucks een platte voorkant. Dit doet men uit kosten besparing, aangezien deze extra lengte dan wordt gebruikt voor laadruimte, wat uiteindelijk dus meer ruimte oplevert en de kosten per lading omlaag brengt. In Amerika vinden ze het uiterlijk van de vrachtwagen wél nog belangrijk, dus daar rijden de welbekende Amerikaanse trucks rond. Deze trucks hebben een fikse voorkant waar vaak een mooie grill op zit. Truck eigenaars beschilderen hun trucks vaak in de mooiste patronen en kleuren om goed op te vallen op de weg.

Monster trucks

Officieel is dit natuurlijk niet echt een vrachtwagen, maar het is wel een prachtig stukje techniek. Monster trucks zijn gigantische voertuigen met ontzettend grote banden. Met deze trucks halen ze vaak trucjes uit in Arena's. Ze vliegen over de kop en vliegen door de lucht, ontzettend gaaf om te zien. De trucks worden ook vaak voorzien van een prachtig design en een toffe naam.

Onze toppers

Nieuwste games

© 2023 onlytrucks.nl | Alle rechten voorbehouden | Meer vervoer